Wijnblog natuurwijn? - FOU wijnbar restaurant wijnwinkel
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
01 Dec 2022

Natuurlijk op TV?

Keurings dienst van natuur waarde?

 

Het is altijd makkelijk om een tv programma onderuit te halen dat probeert voor de “gemiddelde” consument duidelijkheid te verschaffen in vaak onduidelijke en soms ondoorgrondelijke thema. 

Met het fantastisch gezicht van Ersin Kiris na een slok tikkie heftige stijl wijn(iets voor de wat ontwikkelde drinker) kwam ik niet meer bij. Deze wijn was hem geschonken door kenner “en importeur” Michiel van Vleckwijnen Amsterdam. Michiel is een van de allereerste natuurwijn importeurs en een al een oude bekende van mij uit het begin van mijn natuurwijn reis, persoonlijk denk ik dat hij deze wijn expres aan hem schonk want Michiel houd wel van een geintje.

 

Hoe dan?

 

Natuurwijn moest natuurlijk wel aan de beurt komen omdat hier ook altijd een zweem van onduidelijkheid en een daarbij de verwachting van “oneerlijkheid/oplichting” rond hangt maar niets blijkt minder waar.    

Met kleine omzwervingen langs de charmante wijnmaakster , de kritische kennis volle Esmee Langereis en zoals gebruikelijk een humoristische ronde langs de zogeheten “kenners” lees slijters een programma vol.  Een mooie en begrijpelijke conclusie halverwegen, de grote fabrieken weten de onderwerpen nog een beetje uit de pers te houden maar een ingrediënten label bij wijn zou een grote openbaring zijn. Een pot pindakaas heeft nog meer uitleg dan een fles wijn.

 

 

Bijna natuurwijn?

 

En laat je niet misleiden want met een enkele uitzondering daar gelaten waren de flessen op de tafel van de presentatoren of marketing fop of de “natuurwijn” van de grotere fabrieken. 

 

Dit laatste is een nieuw grijs gebied waar traditionele wijnproducenten mee willen liften op de natuurwijn naam. Hier beleefd niemand plezier aan, de wijnen zijn vaak veel te saai voor de natuurdrinker en niet passend in het smaak profiel van de traditioneel drinker. 

Deze wijnen voldoen aan alle verwachtingen en volgen de ongeschreven regels net aan betreft zwavel gebruik, geen filtering, bio productie(soms niet eens), natuurlijke gisten maar daar hebben we het dan ook mee gezegd.

 

Nieuwswaarde !

 

Ik snap ook wel dat als je “ik vertrek” zit te kijken en de personen die verhuizen spreken de taal van het land wel en het gekochte “hotel” in Zuid-Spanje is niet een krot dan is er ook niks aan. Maar er zou een duidelijk verschil mogen zijn tussen journalistiek verkochte programma’s en sensatie tv.

 

Dat het gehakt in de supermarkt tegenwoordig een soort gemalen karton is en dat overal teveel suiker toegevoegd word blijkt helaas geen nieuws waarde meer te hebben .  

Maar laten we uit de afleveringen van de Keurings dienst van waarde zelf een duidelijke conclusie trekken: ga gewoon naar je specialist zoek je eigen lokale “kenner”. 

 

Iedereen heeft wel een lokale wijnspecialist, slager, bakker, groenteboer, restaurant, kleine ondernemer die de klandizie goed kan gebruiken en zijn of haar kennis paraat heeft voor je.

 

Persoonlijk advies uit ervaring!

 

Leer te luisteren en te vertrouwen op de vrouw of man in een zaak. Ik zie ze hier ook wel eens iemand staan naast mijn collega met een telefoon in de hand de winkel scannen want de app weet precies wat ze lekker vinden.    Nee de app weet precies wat er makkelijk is en waar de uitdagingen niet liggen. Laat je adviseren en je wereld verbreden.  En daarnaast is onze wijnlijst scannen toch onbegonnen werk want van onze selectie raakt vivino e.d. alleen maar in de war.

 

 

tot FOU 

Sigurd Snoeijs

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter