natuurwijn of cultuurwijn - FOU wijnbar restaurant wijnwinkel
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
28 Oct 2022

Natuurlijk balans?


Balans


Inmiddels drink en werk ik nu zo’n 8 jaar met natuurwijn. In eerste instantie dronk ik het vaker dan ik het verkocht maar dat was in mijn tijd als De Gouden Ton Rotterdam eigenaar ook minder in te passen in het assortiment dat gevoerd werd. En ik geloof hard in het feit dat je iets of goed moet doen en anders gewoon niet.

Met het openen van wijnbar en wijnwinkel FOU en de gedeelde passie van mijn zakelijk partner hebben we dat nu helemaal kunnen doorpakken in het assortiment.


Door mijn kennismaking met Ilya vorig jaar vond ik mijn hoofdsommelier én rasechte
natuurwijnfan. Ilya heeft een oneindige schat aan natuurwijnkennis; hij ademt, denkt
en drinkt natuurwijn, ik noem hem vaak mijn natuurwijnterrorist. Deze kennis is in de natuurwijnwereld ook zeker nodig, het is een wereld aan andere druiven, smaakstijlen, karakters en een hoop halve waarheden die verkocht worden als kennis.


Met mijn carrière in de klassieke wijnwereld waarvan het grootste deel op het hoogst
haalbare niveau, durf ik wel te stellen dat ik dat deel onder de knie heb. Dus juist de
balans die Ilya en ik elkaar brengen is, denk ik, een unieke samenkomst van kennis
uit de klassieke en de natuurwijn wereld. En dit geeft weer een inspirerende basis
voor de rest van het team om mee te werken en om de passende wijn te vinden voor onze vele WijnFou-fans. 


Het is een fascinerend feit dat natuurwijn uit de schaduw van half ingerichte kraakpanden en blowende dj's is gekomen. 

Met een korte tocht langs alleen de hipsters en wannabe hip stapt het nu het spotlicht in waardoor zelfs de gevestigde klassieke wijnpers het niet meer kan negeren.

En geloof me er is nog nooit zo hard geprobeerd iets niet te zien maar ook hier verteld het verhaal van de wijnliefhebber en consument een andere dan de "vak" pers en komt men er niet meer onderuit.

Vaak was het parade paardje van de wijnpers het feit dat de term "natuurwijn" niet een officiële benaming was het grote onderwerp. Maar ja moeten we dan ook een discussie gaan voeren over het feit dat er geen kaas in pindakaas zit.

Uiteraard is wijn nooit een natuur product dit om de simpele reden dat het een cultuur product is en ook nog eens afkomstig van monocultuur als we naar de landbouw kijken. Maar dat neemt niet weg dat natuurwijn makers zo natuurlijk mogelijke wijnen produceren en dit doen in balans met de natuur en hun omgeving, biologisch vaak zelfs biodynamisch. Dit geheel anders dan de gemiddelde traditionele wijnmaker die zichzelf en zijn omgeving vergiftigd terwijl hij zijn wijngaarden platspuit.

 

Smaak

Uiteraard blijven er de eeuwige discussies of volatile karakters nu wel of niet in een wijn aanwezig moeten zijn en of brett nu wel of niet "lekker" is of niet meer dan een wijn fout. Maar goed mijn conclusie zolang er wijnmakers zijn die dit bewust gebruiken in een smaakprofiel en er mensen dolgelukkig worden van deze stijl vind ik deze discussies leuk voor een proefgroepje maar niet meer aan tafel.  

Serieus:

En wij vinden dat ook de natuur wijnmakers verdienen het dat hun kunstwerkjes met fatsoenlijk glaswerk en op de juiste temperatuur geserveerd te word. En als het even kan met een goed gerecht ernaast.

Maar:
Nog steeds zonder twijfel in combinatie met de karakteristieke, levensblije, vrolijke ongedwongen, nonchalante instelling die past bij deze heerlijke wijnen en inspirerende vrije zielen van de natuurwijnwereld.


Juist daarom heten we FOU. Gek. Nou ja, een beetje dan, misschien wel meer
relaxed en ongedwongen.  


Tot snel, tot FOU!

 

Sigurd 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter